Зимска преслица ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 29 јул 2011 19:06
Зимска преслица
Equisetum hyemale, фотографија је преузета са википедијине оставе
Систематика
Царство Plantae Биљке
Раздио Equisetophyta Раставићи
Класа Equisetopsida
Надред
Ред Equisetales
Породица Equisetaceae
Род Equisetum
Биномијална номенклатура
Equisetum hyemale (Карл Лине)

Зимска преслица или зимска борика (Equisetum hyemale) је врста биљке из породице (Equisetaceae). Налаз своју примјену у медицини.

Опис врсте

Између стерилних и фертилних изданака нема разлике. Они су усправни, једноставни, рјеђе оскудно пршљенасто разграњени, тамно до сивозелени, до 6 mm дебели, имају 8-34 тупа или оштра брадаста ребра. Лисини овоји претежно тијесно прилегли уз стављику, до 15 mm дуги, бјеличасти, рјеђе риђасти, при основи и врху са широким тамножеленим прстеном; зупци су линеарно шиљасти, у доњем дијелу црнкасти, врхови су им слободни и с бијелим сухокожичастим овојем. Стробилуси смеђи, на врху ушиљени. Стабљике су шупље, претежно презимљују зелене, рјеђе одумиру, јављају се у густим бусенима [2].

Станиште

Расте у влажним шумама, на рубовима шума, шумским чистинама, на обалама ријека и потока, на пјесковитим и глиновито-пјесковитим земљиштима. Налазимо је у бројним шумским заједницама гдје често обраста површине од неколико квадратних метара [2].

Распрострањеност

Зимска борика је заступљена у већем дијелу Европе, западној и средњој Азији, Сибиру, Кавказу, Кини, Јапану и Сјеверној Америци. Врста је у Европи присутна у следећим државама [2]: Албанији, Аустрији и Лихенштајну, Белгији и Луксембургу, Бугарској, Великој Британији, Грчкој, Данској, Ирској, Италији, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Турској, у земљама бившег Совјетског Савеза, Финској, Француској, Холандији, Чешкој и Словачкој, Швајцарској, Шведској, Шпанији, на Исланду и Фарским острвима, као на простору читаве бивше Југославије.

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт Flora Croatica Database (FCD) : Зимска преслица (Equisetum hyemale)
  2. 2.^ Чедомир Шилић, Шумске зељасте биљке, стр. 17; Београд (1977) Вук Караџић
  3. 3.^ Royal Botanic Garden Edinburgh, Flora Europaea : Equisetum hyemale, приступљено 27. јула 2011.
Последње ажурирано петак, 29 јул 2011 19:26
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.