Мокроноге ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 10 фебруар 2011 21:18

Панорама села Мокроноге код Дрвара.Мокроноге су насељено мјесто у Западној Босни. Смејештене су у равној низији, на око 7 километара од града Дрвара. Административно припадају Општини Дрвар у Западнобосанском кантону. За вријеме СФРЈ, до 1991. године, село је припадало бившој великој Oпштини Дрвар.

Географија

Са географског аспекта Мокроноге су село на 450-500 метара надморске висине. Долином протиче ријека Унац која уједно дјели село на двије стране, а то су: Подбрина и Поткрај. Веза између Подбрине и Поткраја су два моста која се налазе на крајним дјеловима села. Рељеф Мокронога је планинско-котлински, а око ријеке је низијски. Котлински дио рељефа налази се у самој унутрашњости окружен планинама и висоравнима. Село је окружено брдима: Велико брдо, Руњевица и Граб. Од планина са тог подручја могу се видјети: Луњевача, Шатор и Клековача. Земљиште је већином каменито и слабо плодно, осим у унутрашњем котлинском подручју гдје се узгајају бројне житарице. Уз ријеку је плодно мочварно тло, па је ту становништво ријеђе насељено. Зими се баре потопе и избију још неки додатни извори који онемогућују прелаз са стране на страну, док љети за вријеме великих суша корито ријеке пресуши и стока се пушта на испашу. Главна цеста која пролази селом, тачније Поткрајем јесте цеста Дрвар-Гламоч која је направљена још у доба Аустроугарске. Од главне цесте се одваја и споредна која води пут у други дио села, тј. Подбрину. Постоје још бројни прилазни путеви (макадамски) који воде директно домаћинствима.

Демографија

Према попису из 1991, насеље Мокроноге је имало 645 становника, међу којима је било 645 Срба, без припадника других народности. У наредној табели су наведени подаци из пописа становништва опредељених по народностима, вршених у ФНРЈ, односно СФРЈ од 1961. до 1991 [1][2][3][4]:

Година Укупно Срби Муслимани Хрвати Југословени Остали
1961. 838 838 0 0 0 0
1971. 801 798 0 0 0 3
1981. 710 690 0 0 20 0
1991. 645 645 0 0 0 0

Село данас броји 130 домаћинстава са око 350 становника. Становништво је претежно зрелог доба. Село има 45 ђака што средње и основне школе. Некада је село имало много већи број становника. Погледамо ли 50-ак год. уназад, просјек по фамилији је био више од шест чланова. О томе свједочи основа школа у којој је осми разред завршавало више од 30 ученика. Природни прираштај је далеко опао. На годину се роди 2-3 дјеце, а морталитет је висок. Све су то посљедице рата, јер је велики број становника отишао из села, гдје се послије није вратио. Становништво Мокронога потиче из коријена тројице браће Кукиловића који су дошли са територија Далмације, од којих су се даље развили: Полићи, Башићи, Медаревић, Лазићи, Маркановићи и Михајловићи. Постоје и друге фамилије које воде поријекло од неких других коријена, а то су: Бајићи, Радићи, Малбошићи и Вашалићи.

Економија

Становнштво се бави углавном пољопривредом и сточарством. Ако погледамо на доба пријератног периода количина обрадивог земљишта и број стоке је био много већи.

Култура, образовање и спорт

У селу постоји традиционално фудбалско игралиште-Лица на којем се одавнина играо фудбал. У склопу ријеке Унац се налази купалиште звано “Глеђан”. Недавно је обновљен и објекат некадашње основне школе која је у свом периоду радила око 60 година, најприје као осмогодишња школа, а у ратном периоду као четверогодишња. Школу су похађали мјештани Мокронога и Видовог Села. Данас тај објекат служи у сврху МЗ Мокроноге, и отвара се при неким већим манифестацијама као нпр. прослави осмог марта [5].

Референце

  1. 1.^ Савезни завод за статистику и евиденцију ФНРЈ, попис становништва 1961. године.
  2. 2.^ Савезни завод за статистику и евиденцију СФРЈ, попис становништва 1971. године.
  3. 3.^ Савезни завод за статистику и евиденцију СФРЈ, попис становништва 1981. године.
  4. 4.^ Савезни завод за статистику и евиденцију СФРЈ, попис становништва 1991. године.
  5. 5.^ Интернет друштвена мрежа facebook.com: Друштвена група Мокроноге Дрвар
Последње ажурирано четвртак, 10 фебруар 2011 21:32
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.