Насловна Знаменитости Бихаћко-петровачка епархија Црква Успења Пресвете Богородице у Вођеници
Црква Успења Пресвете Богородице у Вођеници ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 14 фебруар 2011 23:56

Храм Успења Пресвете Богородице у Вођеници

Историја Цркве

Црква Успења пресвете Богородице се налази се у Општини Босански Петровац, у селу Вођеница, засеок Горња Вођеница. Црква је подигнута приносом мештана села: Вођеница, Врановина и Скакавац 1913. године. Од свог подизања па до данас, црква је претрпела велика оштећена. Неколико пута је била спаљивана и рушена, али је сваког пута изнова обнављана. Највећа оштећења је претрпела у Другом светском рату и 1995. године када је село Вођеница припало Федерацији Босне и Херцеговине. Тада су сви становници Вођенице и околних српских села у Општини Босански Петровац и Општини Бихаћ избегли у Републику Српску и Србију, а сва њихова имовина која је остала је била опљачкана или уништена. Исту судбину је доживела и црква Успења пресвете Богородице у Вођеници. Када су Срби после 2001. године почели да се враћају у своје разрушене куће, од којих је већина била поново обновљена уз помоћ донација из Европске уније, после неколико година су обновили и цркву. На црквеној огради стоји натпис "Ограду подиже Душан Ступар за помен на Деву Ступар, рођену Радошевић из Вођенице"

Црква данас

Црква успења пресвете Богородице у Вођеници, данас представља културни центар Вођенице. У дворишту цркве је подигнут споменик убијеним становницима Вођенице од стране Муслиманске војске 1995. године. Такође у дворишту цркве је направљена и једна спомен чесма, на којој стоји натпис "У спомен седам порушених вођеничких чесама и за вјечни покој слугу божијих Богдана, Данке и Драге Ступар. Др Ненад и Драгица Бабић са породицом Љета Господњег 2008."

Слава цркве је Успење пресвете Богородице, и на тај дан у цркву долазе многи становници Вођенице, Скакавца и Врановине, као и околних села. На тај дан се обично у дворишту цркве одржава и збор, поводом тог празника.

Спољашње везе

  1. Википедија Црква у Вођеници
Последње ажурирано четвртак, 24 фебруар 2011 15:53
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.