Насловна Знаменитости Бихаћко-петровачка епархија Црква Силаска Светога духа на апостоле у Преодцу
Црква Силаска Светога духа на апостоле у Преодцу ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 18 јануар 2011 23:11

Разрушена Црква Силаска Светога духа на апостоле у Преодцу, фотографија из априла 2011. године.

Храм Силаска Светога духа на апостоле подигнут је у селу Преодац 1902. године, на темељима претходно разрушеног старог храма. Обнoвљeн је и освећен 1970. године, за вријеме епископа далматинског Стефана Боце. Поново је страдао деведесетих година ХХ вијека, тако да данас постоје само његове зидине.

Храм се налази подно велељепне Шатор планине у близини Момчилове куле, која ја увијек била видиковац који непрестано пркоси времену и обавезује овај храм да никада не поклекне ни пред каквим злом и недаћама. О храмовној слави се сваке године сакупљао велики број људи који су долазили из разних крајева, јер се на Духовском сабору, како га је народ називао, могло повољно купити свега и свачега.

Тренутно траје акција прикупљања средстава за обнову ове светиње и надамо се да ћемо овог љета започети њену комплетну и детаљну обнову.

Велика је жеља мјештана села Преодац, али и многобројних други људи да се овај храм опет обнови и да се приведе својој богослужбеној намјени. У првој фази радова потребно је извршити санацију и учвршћивање постојећих зидина храма, салити церклаж, те поставити грађу и ставити цријеп. Тиме би била завршена прва и најважнија фаза обнове ове светиње, јер је храму неопходан кров, како не би дошло до катастрофалног урушавања зидина, што је посљедица непрестаног утицаја воде, леда и осталих непогода.

• Надамо се да ће у што скорије вријеме Преочком котлином опет одзвањати звона овога светога храма, која ће вјернике позивати на свете литургије.

Галерија

Референце

  1. 1.^ Епархија бихаћко-петровачка, Цркве - Храм Силаска Светога духа на апостоле у Преодцу.

Напомене

  1. Чланак је дјелом преузет са званичног сајта Епархије бихаћко-петровачке, одобрен и благословен од владике Хризостома.
Последње ажурирано четвртак, 13 октобар 2011 15:53
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.