Насловна Знаменитости Бихаћко-петровачка епархија Црква Силаска Светога духа на апостоле у Пећима
Црква Силаска Светога духа на апостоле у Пећима ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 18 фебруар 2011 15:56

Црква у Пећима.Црква Силаска Светога духа на апостоле у Пећима је један од најстаријих храмова на парохији граховској. Нема тачних података када је овај храм подигнут, али према народном предању о црквишту у селу Пећи може се закључити да је овај храм подигнут или на темељима или близу темеља једног старијег храма који датира још из доба османлијског царства [1].

Страдање цркве

Храм је спаљен 1941. године, а зидине спаљеног храм су срушене 1993. године са циљем онемогући подизање новог храма. Рат је спријечио реализацију ове намјере.

Обнова храма

Акција прикупљања средстава за обнову ове светиње је покрнута 2009. године. Уз помоћ вјерника из земље и дијаспоре, али и државних институција како Републике Српске тако и Федерације БиХ започета је обнова овог најстаријег храма на Општини Грахово. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома и несебичним залагањем и трудом госпође Милке Драгаш, рођене Рељић поријеклом из Пећи, залагањем начелника општине Грахово Уроша Макића, Управе Парохије Пећи, начињени су први кораци у обнови овог храма, тј. изградња и освећење његових темеља [2].

Након годину дана од како су почели радови на изградњи храма, напокон се груби грађевински и кровопокривачки радови приводе крају. Наиме, због комплекстности самог пројекта храма те због лоших временски услове који су владали крајем 2009-те почетком 2010. године, радови на изградњи ове светиње су се одужили. Крајем 2010. године, упоредо са кровопокривачким радовима на храму, рађена је и вањска фасада и постављана алуминијумска столарија. Храм је до краја 2010. године, са вана комплетно завршен. Након завршетка радова на спољашњости цркве, с пеољећа 2011. почињу радови на унутрашњости храма, малтерисање и електро радови [3].

Референце

  1. 1.^ Грахово нет: Цркве - Храм Силаска Светог духа на апостоле у Пећима.
  2. 2.^ Грахово нет: Освећење темеља Храма Силаска Светога духа на апостоле у селу Пећи, Општина Босанско Грахово.
  3. 3.^ Александар Рељић, Парохија Граховска: Храм Силаска Светог духа на апостоле у Пећима. 14. новембар 2010.
Последње ажурирано субота, 19 фебруар 2011 00:13
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.