Насловна Знаменитости Бихаћко-петровачка епархија Капела Светог Марка на гробљу у Застињу
Капела Светог Марка на гробљу у Застињу ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 23 фебруар 2011 12:07

altКапела Светог апостола и јеванђелисте Марка на гробљу у Застињу код Ливна, освештана је 5. октобра 1969. године. У Застињу се у старини налазила једина православна црква у Ливнањском крају. Богослужење се вршило у дрвеној цркви од брвана, која је била покривена сламом и високо подзидана каменом. Старо црквиште је сада њива у власништву породице Комљеновића. Православна Црква Успења Пресвете Богородице у Ливну подигнута 1859. године [1].

Испод села Застиња, налази се Српско православно гробље Застињско, површине око 8.500 м2. Првобитно је било ограђено сухо зиданом оградом од камена, да би 1937. године та ограда била замењена бетонском. Старост гробља је тешко утврдитити, но ипак неке податке је могуће сазнати из записа са споменика. Из тих записа или епитафа, понешто можемо сазнати о ливањским породицама, мајсторима клесарима, али и људима који су подизали споменике. Говорећи о старом дијелу гробља, епитафи су на споменицима, углавном писани црквенословенским језиком, са доста правописних грешака и изговора ливањског краја.

Иако је добар дио споменика пропао од зуба времена, може се закључити да су синови углавном подизали споменике оцу и мајци.

Најстарији мајстори клесари који су оставили трага на овом гробљу, били су Богић и Лука, Божо Томашевић и Јово Јездић. Као најпознатији мајстор помиње се Станиша Лакићевић, 1770. године. Поред њега помињу се Ђуро и Симо Лакићевић. Син Станише Лакићевића, Вид Станиша, био је изврстан мајстор а такође и његова два сина Станко и Били. Још су оставили мајсторскога трага на застињском гробљу и споменицима: Ђуро Дулаш, Петар Бошков, браћа Раде и Јово Кукрика, Ђуро и Никола Ненадић, Сава, Лазо и Тоша (Тодор) Барзут.

На крају ћемо поменути Српска и православна презимена, ливањских породица, чија родбина почива на овоме гробљу и о којима се јако мало може сазнати из других извора. То су: Балов, Барзут, Беара, Белензада, Благојевић, Богић, Бошков, Буделић, Будимлић, Бужанин, Дулаш, Грубор, Гвозденовић, Јездић, Јоксимовић, Лола, Љубојевић, Милетић, Мачић, Радиновић, Ратковић, Сочивица, Станковић, Томашевић, Вуливић. Нешто више можемо сазнати о породицама: Басор, Ђурић, Ерцег, Јагодић, Калаба, Којда, Кукрика, Новаковић, Павловић, Пажин, Радић, Самарџић, Станишић, Ждеро, Црногорац, Ерцег, Козомора, Ловрен, Ненадић [2].

Референце

  1. 1.^ Стипо Манђерало, Гробље у Застињу код Ливна, Сарајево (1984. год) стр. 169.
  2. 2.^ Босанско Грахово (grahovo.net), Парохија лијевањска и црквена општина Ливно.

Спољашње везе

  1. Парохија лијевањска:Српско православно гробље у Застињу: Српска православна парохија лијевањска и црквена општина Лијевно.
Последње ажурирано среда, 23 фебруар 2011 12:42
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.